Mobiliteit en transport

Profiel mobiliteit en transport (M&T)

Hoe werken wij

Bij mobiliteit en transport werken we met een lesmethode die wordt ondersteund door een digitaal platform. Hier kun je aanvullende informatie vinden, bijvoorbeeld animaties, maar ook de theorietoetsen worden in deze digitale omgeving afgenomen.

De leerstof wordt voor het overgrote deel aangeboden en verwerkt met praktijkopdrachten. Leerlingen die kiezen voor het profiel MOBT zijn echte doeners en hebben een passie voor alles wat met voertuigentechniek en transport te maken heeft. Door het maken van de praktijkopdrachten komt een groot deel van de theorie aan bod en wordt daardoor gemakkelijk aangeleerd en verwerkt. Het aantal klassikale theorielessen dat wordt verzorgd beperkt zicht tot één á twee lessen per week. Volledig afhankelijk van de behoefte van de individuele leerling of de groep.

Wanneer je kiest voor MOBT krijg je een gedegen basisopleiding in de mobiliteitsbranche, aangevuld met een module transport en logistiek. Deze komen in de profielvakken aan bod. Naast deze profielvakken mag je kiezen uit verschillende keuzevakken en daarmee je eigen leerlijn uitzetten. Wil jij meer de kant van de autoschade op? Kies dan keuzevakken die daarbij aansluiten. Hetzelfde geldt uiteraard voor andere richtingen in de branche. Samen met je mentor bepaal jij je pad!

Dit alles gebeurt binnen een volledig uitgerust praktijklokaal waar we alle benodigdheden en moderne apparatuur en auto’s binnen handbereik hebben. Naast alle uren op het techniekplein wordt er aandacht besteed aan algemene kennis en vaardigheden en loopbaan oriëntatie en ontwikkeling.

Inhoud van de profiel- en keuzevakken

Bij MOBT volgt de leerling vier profielvakken. Deze profielvakken vormen de basis van je kennis en vaardigheden en zijn dan ook verplicht voor iedereen die dit profiel gekozen heeft. De profielvakken zijn:

  • Het testen van de motorconditie
  • Transport
  • Verlichting- en comfortsystemen
  • Wielophanging en carrosserie

Daarnaast maak je in overleg met je mentor een keuze voor vier keuzevakken. Hierbij houd je rekening met jouw persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten. Ook houd je hierbij rekening met wat je in het vervolgonderwijs gaat doen. Van de vier keuzevakken mag je er één kiezen buiten het profiel MOBT. Je kunt er ook voor kiezen om alle vier de keuzevakken binnen het eigen profiel te volgen. Je kiest dus drie of vier keuzevakken binnen het eigen profiel. De keuzevakken die binnen MOBT worden aangeboden zijn:

  • Motorsystemen
  • Aandrijf en remsysteem
  • Elektronica
  • Gemotoriseerde tweewieler
  • Autoschade en spuiten

Wat kun met deze opleiding in het vervolgonderwijs of het beroepenveld?

Met het diploma stromen onze leerlingen uit naar verschillende opleidingen binnen het MBO. Veel leerlingen gaan verder in de mobiliteit branche, ze kiezen bijvoorbeeld voor een opleiding om autotechnicus, automotive engineer, schadehersteller, bedrijfsautotechnicus of autospuiter te worden. Een andere populaire vervolgopleiding is de school voor ‘transport en logistiek’. Onze leerlingen schrijven zich in op verschillende scholen, waaronder Summa, ROC Midden Brabant, Koning Willem 1 College, enzovoort. Ook de opleidingsniveaus variëren; met het basisdiploma stroom je door naar niveau 2, met het kaderdiploma naar niveau 3 of 4 en met een diploma gemengde leerweg naar niveau 4.

Motorvoertuigentechniek