Zorg en welzijn

Hoe werken wij

Op het Zorg en Welzijn-plein werk je meestal met ongeveer 16 leerlingen aan dezelfde profielmodule of hetzelfde keuzevak. Dat werken bestaat uit luisteren naar een instructie en ontdekken van de theorie in je boek en op de computer. Daarna pas je het geleerde meteen toe in de praktijk. Zo koken we elke week en boots je allerlei praktijksituaties na in de werkplekken. Dat maakt de lessen erg afwisselend. Alle profielmodules en keuzevakken duren ongeveer zeven weken.

Voor sommige opdrachten werk je alleen, maar heel vaak moet je ook samenwerken aan bijvoorbeeld een werkstuk of presentatie. We oefenen bepaalde handelingen vaak door middel van een rollenspel, maar je werkt ook met echte klanten. Dat kunnen je (groot-)ouders zijn, maar ook onbekende kinderen en ouderen. In leerjaar 3 en in leerjaar 4 loop je twee weken stage. Hier kun je het geleerde toepassen in de praktijk en weet je of je bepaald beroep wel of juist niet leuk vindt.

Inhoud van het profielvak en de keuzevakken

Als je later met mensen werkt dan ben je zelf je belangrijkste instrument. Jij moet immers de ander helpen of iets leren. Dan is het erg handig als je jezelf goed kent zodat je weet wat je al kan maar ook weet hoe je in bepaalde situaties reageert. De volgende stap is nieuwe dingen leren en jezelf verbeteren.

Naast jezelf leren kennen, leren we je ook van alles over de mensen waar je misschien mee gaat werken. Die mensen kom je tegen in allerlei leeftijdscategorieën, van baby’s tot ouderen. Het werk dat je doet kan ook heel verschillend zijn. Kort gezegd leer je hoe je zelf het beste kunt functioneren met en voor een klant in een beroepsomgeving.

Daarnaast ben je ook op allerlei manieren bezig met je loopbaan, zodat je na het Sondervick College een goede keus kunt maken voor een vervolgopleiding en een beroep.

Alle leerlingen volgen de verplichte profielmodules. Voor BB en KB zijn er dat vier, GL-leerlingen doen alleen de profielmodules met een*.

  1. Mens en gezondheid

Andere mensen leren om keuzes te maken voor een gezonde leefstijl op het gebied van voeding en beweging. Je leert ook zelf een gezonde maaltijd samenstellen, bereiden en opdienen.

  1. Mens en omgeving

Schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden, was behandelen, baliewerkzaamheden (klant ontvangen, telefoon aannemen), inrichten van een ruimte en hierbij letten op veiligheid en toegankelijkheid.

  1. Mens en activiteit*

Activiteiten organiseren die passen bij de klant (dit kan een persoon of een groep zijn), een draaiboek maken. Dit kan voor klanten zijn van elke leeftijd en met kenmerken, zoals cultuur en mogelijkheden, die horen bij een bepaalde doelgroep.

  1. Mens en zorg*

Ontdekken wat je klant voor hulp nodig heeft en deze geven. Daarbij proberen de klant zoveel mogelijk zelf te laten doen. Dat kan zijn helpen bij bewegen en verplaatsen, bij bepaalde ziektes of eerste hulp bij een ongeval.

Daarnaast kiezen basis- en kader-leerlingen in overleg met hun mentor vier keuzevakken en GL-leerlingen twee keuzevakken. Hierbij houd je rekening met jouw persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten. In leerjaar 4 kan dat voor basis- en kaderleerlingen ook een keuzevak uit een van de andere profielen zijn.

De keuzevakken die binnen de afdeling Zorg en Welzijn worden aangeboden staan hieronder. Het aanbod kan per schooljaar wisselen.

Kennismaking met uiterlijke verzorging

Als eerste kennismaking met de uiterlijke verzorging leer je hier eenvoudige hand, haar- en gezichtsbehandelingen uitvoeren bij een klant. Eerst ontvang je de klant en vraag je naar zijn wensen. Daarna kun je haren wassen, drogen en in model brengen, maar ook een gezicht reinigen en make-up aanbrengen en de handen en nagels van de klant verzorgen. Zelf ben je ook model.

Haarverzorging

Klanten in een kapsalon ontvangen naar zijn wensen informeren, een haardiagnose maken en allerlei behandeling uitvoeren zoals masseren, wassen, föhnen, stylen, vlechten en voorbereiden voor permanenten. Soms werk je op modellen en ben je zelf ook model.

Huidverzorging

Gezichts- en lichaamsbehandeling uitvoeren bij klanten in een schoonheidssalon. Hiervoor leer je onder andere een klant ontvangen, een huiddiagnose maken, reinigen en een masker opbrengen en informatie geven over verschillende verzorgingsproducten.

Welzijn kind en jongere

Assisteren bij dagelijkse activiteiten van kinderen en jongeren, zoals voeding, verzorging, kamer inrichten en zelfredzaamheid bevorderen, maar ook structuur bieden en een activiteit organiseren. Om dat goed te kunnen doen leer je ook meer over de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van kinderen.

Assisteren in de gezondheidszorg

Hier leer je mensen assisteren bij verzorgende handelingen, zoals mondverzorging of bij mensen die een beperking of een ziekte hebben. Hierbij kun je gebruik maken van thuiszorg-hulpmiddelen en zorgtechnologie.

Welzijn volwassenen en ouderen

Een passende (re-)creatieve activiteit organiseren, rekening houden met de wensen en mogelijkheden van de klant. Hiervoor moet je kunnen overleggen met een klant en achteraf kijken hoe het is gegaan en hier een rapport over maken.

Facilitaire dienstverlening, catering en inrichting

Een ruimte functioneel en sfeervol gereedmaken voor een bepaalde activiteit, zoals alle meubels en materialen klaarzetten. Hiervoor moet je klantgericht kunnen werken en je dienstverlenend opstellen. Je leert ook een buffet klaarzetten, een bestelling opnemen en serveren, een beamer met computer en scherm klaarzetten en eenvoudige gerechten bereiden.

Ondersteuning bij sport en bewegingsactiviteiten

Leren hoe je voor een doelgroep een sportevenement of toernooi kunt organiseren. Hiervoor moet je natuurlijk wel deelnemers werven en passende sport- en bewegingsactiviteit kiezen. Hierbij moet je ook advies en instructie kunnen geven. Uiteraard let je op de veiligheid van de materialen en toestellen en op de regels, zodat blessures zoveel mogelijk worden voorkomen.

Voorkomen van ongevallen en EHBO

Je leert onveilige situaties herkennen kijkt hoe je ongelukken (verwondingen, verbranding, vergiftiging) kunt voorkomen. Voor als er toch iets gebeurt leer je hoe je eerste hulp kunt verlenen. Daarvoor moet je wel de functie van enkele organen en weefsels kennen.

De bijzondere keuken

Maaltijden leren bereiden uit de bijvoorbeeld de Japanse, Aziatische en Italiaanse keuken.

Wat kun je met deze opleiding in het vervolgonderwijs of het beroepenveld?

De leerlingen die met een Zorg & Welzijn-diploma het Sondervick verlaten stromen uit naar heel verschillende richtingen op het mbo. Daarna worden zij onder andere onderwijsassistent, helpende welzijn, pedagogisch medewerker in een kinderdagverblijf, schoonheidsspecialist, sportinstructeur, verzorgende in een ziekenhuis of verzorgingstehuis, kok, gastvrouw, activiteitenbegeleiding of medewerkers toerisme en recreatie. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.