Tweetalig vwo

Tweetalig onderwijs (TTO)

Op het Sondervick College kunnen vwo-leerlingen een Nederlandstalige of een tweetalige opleiding volgen. Dit noemen we TTO (tweetalig onderwijs). Deze leerlingen volgen vanaf de brugklas meer dan de helft van alle vakken in het Engels en de vakken zijn meer internationaal georiënteerd. Ook volgen TTO-leerlingen het vak classical culture. Daarnaast is English Language and Culture een exclusief TTO-vak waarin leerlingen nader kennis maken met de cultuur van de Engelstalige wereld. Ook leerlingen die nog nooit Engels hebben gehad, kunnen deelnemen aan TTO. Tot de kerstvakantie geven de docenten extra uitleg, ook in het Nederlands. Daarna is het Engels van de leerlingen meestal zo vooruit gegaan dat een vertaling niet meer nodig is.

Wat zijn de voordelen van TTO?

Het Sondervick College is gecertificeerd als Junior School, waardoor de leerlingen na afsluiting van het derde leerjaar getest en gediplomeerd kunnen worden op het B2 niveau Engels, zoals beschreven in het Europees Referentiekader van de Raad van Europa. Vanaf de vierde klas worden de leerlingen opgeleid voor het Proficiency Exam, dat onder auspiciën van de Universiteit van Cambridge wordt afgenomen. Het Certificate of Proficiency in English (CPE) garandeert het C2-niveau en geeft, in combinatie met het Nederlandse vwo-diploma, toegang tot bijna alle Engelstalige universiteiten in de wereld. Voor meer informatie over het CPE klik hier.

Door te kiezen voor TTO zijn leerlingen beter voorbereid op een internationale werk- en leeromgeving. In zes jaar tijd hebben TTO-leerlingen meer dan 2000 uren extra Engels gehoord, gelezen, geschreven en gesproken. Bovendien maken ze kennis met andere culturen en omgangsvormen, waardoor ze de kans krijgen zich tot echte wereldburgers te ontwikkelen.

Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat tweetalig onderwijs ook in brede zin de taalvaardigheid van leerlingen vergroot.

Voor wie?

Een tweetalige opleiding past bij leerlingen die gemotiveerd zijn om op een hoog niveau Engels te leren en die het niet erg vinden om wat extra’s te doen buiten de regulier lessen om.
Leerlingen kunnen zich ook aanmelden voor tweetalig havo.

Brochure tweetalig onderwijs

Klik hier voor onze brochure tweetalig onderwijs.

Veelgestelde vragen

Witregel

Wat zijn de toelatingseisen?

Een tweetalige opleiding past bij leerlingen die gemotiveerd zijn om op een hoog niveau Engels te leren en die het niet erg vinden om wat extra’s te doen buiten de regulier lessen om. Leerlingen worden toegelaten tot het tweetalig onderwijs als ze een vwo- of havo/vwo-advies hebben gekregen en als ze een goede motivatiebrief hebben geschreven. Die brief wordt door de leerling in een intake-gesprek toegelicht.

Leerlingen die willen weten of TTO iets voor hen is, kunnen de volgende test doen: www.ikkiestto.nl

Wat zijn de kosten?

Om de internationale activiteiten, excursies, extra lessen en examenkosten te financieren, wordt voor TTO-leerlingen jaarlijks een bedrag van 500 euro in rekening gebracht. Voor leerlingen van wie de ouders dit bedrag moeilijk kunnen opbrengen, heeft de Stichting Leergeld, samen met andere TTO-ouders, een extra fonds in het leven geroepen.

Zie ook www.leergeldveldhovendekempen.nl.

Welke internationale activiteiten zijn er?

 • TTO international sportsday
 • Theaterdag, workshop en show
 • Public speaking & debating contests
 • Internationale reizen:
  • Leerjaar 1: Engeland
  • Leerjaar 2: Schotland
  • Leerjaar 4: Ierland en Noord-Ierland
 • Eumind project: Europe meets India
 • Model United Nations, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Gastlessen van native speakers

Wat als u meer wilt weten?

Uitgebreide informatie over TTO op het Sondervick College vindt u hier.